Hoppa till innehåll

Vad är robot process automation?

Robot Process Automation (RPA) syftar till användningen av mjukvarurobotar eller "bots" för att automatisera repetitiva och rutinmässiga uppgifter i affärsprocesser. RPA-tjänster tillåter organisationer att effektivisera sina processer, öka effektiviteten och minska mänskliga misstag genom att automatisera rutinuppgifter som tidigare utfördes av människor.

RPA-bots är vanligtvis mjukvaruprogram som efterliknar mänskliga interaktioner med digitala system och appar. Dessa bots kan interagera med användargränssnitt eller systemanvändargränssnitt som till exempel applikationsprogramgränssnitt (API:er), utföra datamata, manipulera data, extrahera information från dokument, generera rapporter och utföra olika andra uppgifter. RPA-bots är utformade för att följa fördefinierade regler och arbetsflöden, vilket gör att de kan hantera strukturerade och halvstrukturerade data.

RPA-bots kan interagera med olika programvaruapplikationer, inklusive affärssystem (ERP), kundrelationssystem (CRM)-programvara, databaser, kalkylblad och webbaserade appar.

Företag använder RPA för att automatisera repetetiva uppgifter som inmatning och validering av data, hantera fakturor, bearbeta löner, skapa rapporter och andra manuella och tidskrävande aktiviteter. Genom att automatisera dessa processer kan medarbetare fokusera på mer strategiska och värdeskapande uppgifter som kräver mänsklig bedömning och beslutsfattande.

RPA är inte begränsat till en specifik bransch och kan tillämpas inom olika sektorer, inklusive finans, försäkring, hälsovård, logistik, tillverkning och många andra. Det erbjuder organisationer möjligheten att förbättra operationell effektivitet, minska kostnader, öka noggrannheten och erbjuda bättre kundupplevelser.

RPA fokuserar på att automatisera digitala uppgifter och processer, medan fysiska robotar är utformade för att utföra fysiska handlingar i den fysiska världen.