Hoppa till innehåll

Hur mycket av vårt kontorsarbete är repetitivt?

Mängden repetitiva uppgifter inom kontorsarbete kan variera beroende på bransch, specifika arbetsroller och graden av teknikanvändning i organisationen. Flera studier och rapporter ger dock en tydlig bild av hur vanligt det är med repetitiva uppgifter i kontorsmiljöer:

 

  • McKinsey Global Institute-rapport (2017): Denna rapport visade att cirka 60% av alla yrken innehåller minst 30% aktiviteter som kan automatiseras med dagens teknik. Många av dessa aktiviteter på kontor är repetitiva uppgifter som datainmatning, transaktionshantering och andra rutinmässiga administrativa sysslor.

 

  • Automation och framtidens arbete: Olika källor uppskattar att 40-50% av arbetsaktiviteterna på kontor är rutinmässiga eller repetitiva. Exempel på dessa uppgifter är schemaläggning, skapande av standardrapporter, registerhantering och hantering av rutinmässiga kundförfrågningar.

 

  • Deloitte-rapport (2019): Enligt Deloittes analys kan upp till 45% av repetitiva uppgifter i många kontorsroller automatiseras med hjälp av tekniker som robotiserad processautomatisering (RPA). Detta innefattar uppgifter som att kopiera och klistra in data, fylla i formulär och hantera fakturor.

 

  • PwC-analys: PwC uppskattar att cirka 35-40% av uppgifterna i kontorsjobb är repetitiva och kan automatiseras. Dessa uppgifter inkluderar oftast datainsamling, databehandling och enkla beslutsfattanden baserade på fördefinierade regler.

 

  • Variationer inom olika branscher: Andelen repetitiva uppgifter kan variera mycket mellan olika sektorer. Till exempel, inom finans och redovisning, HR och kundservice finns det ofta en högre andel repetitiva uppgifter jämfört med kreativa eller strategiska roller.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att cirka 30-50% av kontorsarbetet består av repetitiva uppgifter, och dessa automatiseras i allt högre grad för att förbättra effektiviteten och ge anställda möjlighet att fokusera på mer strategiska och värdeskapande aktiviteter.